Kucharz małej gastronomii
Nauka w szkole zawodowej trwa trzy lata i kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe. Uczniowie odbywają praktykę zawodu w warsztatach szkolnych oraz
w ośrodkowej kuchni. Przez trzy lata nauki uczą się sporządzać potrawy, o różnym stopniu trudności. Młodzież oprócz zajęć praktycznych uczy się też wiedzy teoretycznej, w ramach przedmiotów zawodowych tj.:
- technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
- podstawy żywienia człowieka
- wyposażenie techniczne zakładów gastronomicznych
- organizacja bezpieczeństwo i higiena pracy
- podstawy rachunkowości gastronomicznej
Po zdaniu egzaminu zawodowego (pisemnego i praktycznego) uczniowie uzyskują dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe, oraz suplement do dyplomu w języku polskim i języku angielskim.
Ogrodnik
Szkoła kształci młodzież w trzyletnim cyklu nauczania. Ma na celu zapewnienie uczniom wykształcenia ogólnego i zawodowego niezbędnego do wykonywania zawodu. Absolwenci Zasadniczej Szkoły Zawodowej uzyskują wiedzę i umiejętności pozwalające im podjąć pracę jako ogrodnik. Uczniowie odbywają praktykę na terenie szkoły i internatu. Wykonują różne prace związane
z uprawą i pielęgnacją roślin ozdobnych, warzyw, sadu. Pielęgnują tereny zieleni w ogrodzie dobierając maszyny
i narzędzia. Uprawiają glebę, nawożą, wysiewają nasiona
i wysadzają rośliny ogrodowe, zwalczają szkodniki
i chwasty w ogrodzie. Uczniowie kończący naukę
w Zasadniczej Szkole Zawodowej mogą uzyskać:
- świadectwo ukończenia Szkoły Zawodowej,
- po zdaniu egzaminu zawodowego (pisemnego i praktycznego) - dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe, oraz suplement do dyplomu w języku polskim i angielskim